Změna plánu!

Všechno jinak, všechno jinak! To člověk měsíc před odletem řešit moc nechce, ale stalo se.
- - -
Náš původní plán letu byl Praha - Curych - Šanghaj - Auckland. Letenky jsme měli někdy od listopadu. Šanghaj jsme si vybrali záměrně, abychom se tam mohli potkat s mojí kamarádkou Elí, která je tam už cca ¾ roku pracovně. Ale pak to přišlo.
- - -
Titulky článků na těch internetech, zprávy v televizi, v rádiu - vše se začlo točit jen a jen kolem viru, který řádí v Číně. Že prý je nějakej novej a neni na něj ještě lék. Že prej se rychle šíří. A že epicentrum nákazy je ve městě, které je od Šanghaje "jenom" 500 kilometrů.
- - -
Nejprve jsme to neřešili vůbec. Takových článků denně vyjde... To zas bude za tejden ticho po pěšině! Jenže nebylo. Spíš jich furt přibývalo. A hlavně přibýval seznam míst, kam až už se ten vir dostal. A taky začlo růst číslo obětí.
- - -
Už nás to tam vzadu v hlavě docela hlodalo, když se ozvala sama Elí, jestli tu Šanghaj nechceme přehodnotit. A že ani jí se nechce moc cestovat. Kor do města s 26 miliony obyvatel. A taky chytře podotkla, že pokud se situace ještě zhorší, mohli bychom pak mít oplejtačky na Zélandu, když by viděli, že jedeme z Číny. Nevěděli jsme ale, jaké máme možnosti. Letenky už byly přece zaplacený.
- - -
S Ondrou to docela zamávalo!
- - -
Tady se zas nabízí opět vyzdvihnout úžasný CZECHKiwis.cz - napsali jsme jim, že vzhledem k situaci v Číně bychom rádi změnili přestupní místo a za pár hodin se daly věci do pohybu. Přišla nabídka s jiným přestupem, a to v Tokyu! S tím, že stopover na 3 noci nám zůstane. Po zhodnocení, že Japonsko, ač relativně blízko, bude rozhodně bezpečnější, obhlídnutí nabídky ubytování na Booking a AirBnb a zkouknutí videa "Co vidět v Tokyu", které jako první vyběhlo na YouTube po zadání názvu města, jsme se rozhodli nabídku přijmout. Bohužel nám naše rozhodování ale trvalo moc dlouho (i když ani ne 24 hodin) a když jsme se konečně ozvali "Kiwíkům" zpět, omlouvali se, že ať dělají co dělají, v daném letadle je volné už jen jedno místo. Okamžitě nám s tím ale nabídli let s odletem z Prahy o den déle a tedy stopoverem jen na dvě noci. To už nám přišlo jako naprostá maličkost, byli jsme šťastný, že to jde vůbec takhle snadno změnit! Poplatek za přepsání letenky vyšel na cca 1200 Kč za osobu. Vzhledem k tomu, že jsme se dost báli, abychom nemuseli kupovat celé letenky, přišla nám to cena jako "za hubičku" ❤️
- - -
A dobře jsme udělali! Pár dní na to vyhlásil Nový Zéland minimálně čtrnáctidenní zákaz vstupu cestovatelům, kteří letí z Číny, nebo v ní i jen přestupují. Letecké společnosti začaly rušit  lety přes Čínu, mimo jiné Air New Zealand a Swiss Air - tedy přesně ty dvě, se kterými máme letět. Byli jsme zkrátka rádi, že už to máme vyřešené a že nás tak už nemusí popadat panika 😄
- - -
Elí se v Číně taky zůstávat nechtělo a tak se během pár dní s přítelem sbalili a odletěli. Tím zmizel i hlavní důvod proč Šanghaj navštívit, takže nás to nemrzí. Těším se, že uvidím Elí v ČR ❤️ a už brzo prozkoumáme TOKYO! Náš vůbec první výlet do Asie!

Komentáře